Meny

En levande gräsmatta

Såhär kan du hjälpa er gräsmatta frodas

Husägare spenderar ofta timmar och åter timmar på att ta hand om sin gräsmatta utan att nå särskilda resultat. Hur får man en fin gräsmatta? Med en stadig och tålmodig approach kan dessa 8 tips hjälpa er få ordning på gräsmattan.

1. Vattna djupt och sällan.

När du vattnar din gräsmatta ofta, men kort, lär sig gräset att rota ytligt. Detta gör det lättare för ogräs att slå ut och gör gräset mer mottagligt för sjukdomar.

För att förhindra detta bör du vattna mindre, under längre perioder. Detta tränar gräset att slå rötterna djupt, vilket gör det grönare och mer hälsosamt.

2. Variera era klipprutiner.

Tänk på gräsmattan som ditt eget hår. När håret borstas i samma riktning så byggs ett minne och håret faller i sammariktning. Gräs fungerar på samma sätt, och därför kan det vara bra att variera hur ni klipper gräset. Genom att klippa från olika håll så förhindrar ni att gräset lägger sig och tätar till botten, vilket gör att gräsmattan blir jämnare och mer välmående.

3. Se till att rotorbladen på gräsklipparen är vassa.

Tro det eller ej, men bara för att dina blad klipper gräset betyder inte att de är skarpa. Gräset kommer alltid att klippas, men ett slött rotorblad lämnar små blad som sticker uppåt. Detta kan göra att gräset blir brunt. Ett skarpt blad kommer att skära bladet jämnt, vilket eliminerar detta problem.

4. Topdressa med sorterad kompost.

Sprid ett tunt lager (5-7 mm) kompost över hela gräsmattan. Detta gör att du sprider bra organismer, bakterier och svampar över gräsmattan. Dessa spelar en viktig roll i att bidra till jordens friskhet. När dessa organismer och bakterier gräver ned sig genom jorden bidrar de till att minska förtätningen och förbättra bottenstrukturen. Kompost är också extremt organisk och kommer att fungera som ett naturligt gödningsmedel.

5. Klipp enligt rekommenderad höjd.

Gräsets rötter slår lika långt ned som gräset är högt. Så ifall du tänker att det är en bra idé att klippa mer, för att kunna vänta längre tills nästa gång, så kan det vara värt att tänka om. En hälsosam höjd är ca 7 cm. Försök att klippa ca 1/3 varje gång. Om du behöver klippa mer än 1/3 är det bra att dela upp i två omgångar istället.

6. Klipp när det är torrt.

När gräset är vått är det svårt att skära och samla upp, vilket leder till att gräsklipparen snabbt blir tilltäppt. Därtill kan de våta gräsklumparna snabbt packas ihop på gräsytan, vilket gör att gräset inte får tillräckligt med vatten eller syre.

7. Övervattna inte.

Det är svårt att tro, men du kan övervattna din gräsmatta. Om du äger ett sprinklersystem av något slag är detta lätt hänt. Gräs mår lite bättre i snäppet för torra, snarare än för våta, förhållanden. Vattna när gräsmattan vittnar om torka, exempelvis när fotavtryck stannar i gräset längre än vanligt. Kom ihåg att vattna mindre ofta under längre perioder, som nämnt i tips #2.

8. Lufta er gräsmatta på våren och hösten.

Att lufta innebär att du skapar hål som näringsämnen och frön kan använda sig av för att tränga ner i jorden. Bekämpa ogräs innan du luftar, eftersom luftningen kan sprida ogräsfrön eller bitar av ogräsrötter. Fördelarna är många:

  • Det ger gräset mer utrymme att växa på.
  • Det låter vatten och näringsämnen tränga ned i jorden.
  • Mikroorganismer från jorden kommer upp till ytan, vilket hjälper gräset att må bra.

Ladda ner vår app

Hur kan våra drivna ungdomar hjälpa dig?

Vi har tusentals ungdomar i Sverige som vill hjälpa dig

  • Hjälp grannskapets ungdomar ut i arbetslivet!
  • Säkert & försäkrat genom If försäkringar
  • Kostar ca. 90-120 kr/tim beroende på ålder och erfarenhet
  • För företag som önskar att använda Yepstrs talanger är priset 220 kr/tim exkl. moms och då har vi redan paketerat in lönen på 120 kr/tim, semesterersättning, sociala avgifter och försäkring.